HTML

Kritikai blog

Elsősorban film-, de zenei- és könyvkritikai oldal.

Friss topikok

Linkblog

Nézzünk Brad Pitt-filmeket!

cozs 2013.02.22. 21:21

A blog címéből is adódóan kötelességemnek érzem a nagyérdemű és Mr. Jolie közelebb hozatalát. Bemelegítésként tekintsük át a fantasztikus filmjeit:

Kalifornia, Se7en, 12 majom, Fight Club, Blöff, Bábel, Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford, Égető bizonyíték, Benjamin Button különös élete, Becstelen Brigantyk, Az Élet Fája, Pénzcsináló

(És hogy a Twelve Years a Slave-ben mit fog leművelni Steve McQueennel és Michael Fassbenderrel, hát az tartja bennem a lelket az Egyetem legsötétebb óráiban)

Mint a felsorolásból is látszik a 2000-es években úgy döntött nem hibázik. Persze becsúszott egy Mr&Mrs, de azzal legalább megszabadult Anistontól, és egy méltó nőt kerített magának, illetve a Trója, ami egy fricska minden buta visítozós némbernek, aki a 90-es évek eleji Brad-et akarja vissza, hogy tovább nedvedzhessék.

Szóval a 90-es évek végén, amikor elkezdett szakítani tudatosan a szépfiú imázzsal (nem túl sok film során épült fel, és azóta, lassan 20 tudatos próbálkozással sem sikerült lerombolnia), ettől az időszaktól kezdve ontja magából a pazar alakításokat. Párat nézzünk is meg közelebbről:

Kalifornia: az első igazi imázs-rombolás. Vérfagyasztóan zsigerien hozza a gusztustalan, gátlástalan gyilkost, aki nem teljesen érti, hogy ez miért nincs így rendjén.

Se7en: a fantasztikus Fincher-Pitt együttműködés kezdete. Tökéletes partnere Freeman-nek, de talán legjobb a Paweltrow-szál. Ez a pökhendi, kivagyi, hirtelen ember hogy kötött ki Madonna mellett?

12 majom: nagyot játszik itt is. Nekem kicsit teátrális, de mondjuk Jean Dujardin most kapott rá Oscart, Clooneyt is meg szokás dicsérni az Ó testvérért.

Fight Club: A Film. A Szerep.

Ide egy idézet ívánkozik:

"Ryan Gosling skorpiósdzsekije előtt a coolság netovábbját egyértelműen Tyler Durden képviselte a mozivásznon. Noha (pár elrejtett villanást leszámítva) csak a film huszadik percében tűnik fel és gyakran átengedi a terepet Edward Norton narrátorának, mégis egyértelműen ő lett a sebtiben kultikussá vált film arca. Alakítása a Brad Pitt-jelenség kvintesszenciája, szinte mindent egyesít, amit a fentebb kiemelt filmekkel kapcsolatban méltattunk: félistenszerű karizma, fogékonyság a groteszk humorra, menő megjelenés, idézhető mondatok, teljes testi odaadás a szerepnek, valamint minden jelenet uralása, amelyben feltűnik. A Ryan Gosling-párhuzam egyébként abból a szempontból is működik, hogy a Drive-hoz hasonlóan Brad Pitt a Harcosok klubja előtt sokkal inkább a lányok kedvence volt, majd e film láttán a férfinézők is behódoltak és rájöttek, hogy valójában mindig is olyanok akartak lenni, mint Tyler Durden, vagy még inkább, mint Brad Pitt."

Blöff: Nem is szerep, egy lubickolás. Szállóigegyár. Végleg elszakadt a szépfiú szerepektől, többet vissza sem tér oda.

Jesse James: Velencei filmfesztivál legjobb férfi díj. Abszolút jogosan. Átlényegülés, a vászon uralása, minden érzelem megjelenítése. (Életuntság, hírnév, családszeretet, árulástól való félelem, paranoiától való félelem, stb.) Egyik karriercsúcs.

Élet fája: ilyen komplex karaktert, így. Zseniális rendező zseniális filmje ismét, ami rajta áll vagy bukik. Áll. Mint a cövek.

Ezenkívül a cameoit is jól választja meg. Pl. Friends, Egy veszedelmes elme vallomásai.

Színészi karrierje már most teljes lenne, de hol van még a vége. Jönnek a legjobb szerepek, legalábbis kor alapján. Férfi színészek 50 alkotnak a legnagyobbat, az a második virágkor, a végső kiteljesedés.

Uralja a vásznat, elképesztő a kisugárzása, aurája, nem ripacs, nem pókerarc, pontos arányérzékkel van megáldva. Arcával bármire képes.

Az egyetlen hiány, hogy Jesse Jamesen és (határeset) Tyler Durdenen kívül nincs igazán tökéletes átlényegülős szerepe. Persze rajta kívül így is csak két teljes átlényegülést láttam: Mickey Rourke Pankrátor és Michael Fassbender Shame. Azok alapján amit olvastam, még Javier Bardem a Biutfulban csatlakozhat hozzájuk.

Szerintem a világ legjobb színésze, generációjának legnagyobbja, és egy igazi legenda.

És még sehol a vége.

Címkék: friends brad pitt blöff shame jesse james quentin tarantino fight club mickey rourke se7en 12 majom pankrátor élet fája michael fasbender

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tyler-durden.blog.hu/api/trackback/id/tr925099255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása